Als je wat grip begint te krijgen op je Twitch-kanaal, heb je misschien gehoord van een Subathon. Misschien heeft je publiek je zelfs gevraagd om een subathon te doen. Het kan een geweldige manier zijn om een grote toestroom van inkomsten naar je stream te brengen. Over het algemeen zullen streamers tijdens een subathon veel meer geld verdienen dan ze normaal zouden doen.

Op dit punt denk je waarschijnlijk wat is een Subathon op Twitch? Laten we erin springen en wat meer te weten komen.

Wat is een subathon op Twitch?

Een Subathon is een speciaal evenement dat streamers houden op Twitch, waarbij elke Sub die ze ontvangen de lengte van de stream verlengt. De streamer stelt een Subathon-timer in die in verschillende stappen toeneemt voor elke Sub. De stream kan bijvoorbeeld met 1 minuut worden verlengd voor een Tier 1, 5 minuten voor een Tier 2 enz. Deze streams kunnen in de meest extreme gevallen dagen of zelfs meer dan een maand duren. Als de timer afloopt, stopt de stream.

Voor een kleinere streamer zal een Subathon meestal rond de 24 uur uitsterven, maar grote streamers met een gepassioneerd publiek kunnen de stream wekenlang aan de gang houden.

Door het karakter van een Subathon kunnen ze de streamer in korte tijd veel geld opleveren. Het publiek wil meestal zien hoe lang ze een streamer op stream kunnen houden, dus blijf subs geven om de timer te verlengen.

Grote streamers met veel potentiële subs kunnen hun timer instellen op 30 seconden en subs komen snel genoeg binnen om de stream gaande te houden. Als je kleiner bent, kun je je timer instellen om 5 – 15 minuten toe te voegen voor elke sub. Op deze manier kun je nog steeds genieten van een lange stream, zelfs met een kleinere groep fans.


Een subathon instellen op Twitch

Als het gaat om het doen van een Subathon op Stream, moet je niet zomaar op een dag wakker worden en er één beginnen. Er zijn een paar dingen die je moet doen voordat je aan je eerste Subathon begint.

Informeer je publiek

Je wilt dat je publiek voorbereid en enthousiast is voor de Subathon. Je moet een hype opbouwen voor de grote dag. Ik zou aanraden om ongeveer 2 weken vóór de startdatum een hype voor je Subathon op te bouwen. Herinner je kijkers er meerdere keren per stream aan dat het gaat gebeuren. Maak ze enthousiast om op de startdatum mee te doen aan de stream. Je zult waarschijnlijk meer dan je gemiddelde kijkerspubliek zien op dag 1 van je Subathon, omdat mensen klaar zijn voor het grote evenement.

Inhoud en slaaparrangementen voorbereiden

Als je van plan bent een onbeperkte Subathon te doen, hoe zorg je dan voor content terwijl je slaapt?
Laat je jezelf zien op stream? Zullen anderen de stream overnemen terwijl jij slaapt? Zorg voor een plan tijdens deze uren.

De meeste subathons duren rond de 24 uur of net erover. De meeste mensen kunnen dit zonder slaap nodig te hebben, maar het kan veel van je vergen. Gedurende deze tijd heb je eten en drinken nodig. Het is het beste om iets van tevoren klaar te hebben, zodat je zoveel mogelijk tijd voor de camera kunt doorbrengen.

Voeg een paneel toe aan je kanaal

Mensen die naar de Subathon kijken, willen precies weten wat ze voor hun subs of bits krijgen. Je moet een paneel in je kanaalbeschrijving maken waarin precies wordt beschreven wat elke sub waard is in termen van toegevoegde tijd. Je kan ook een command toevoegen om deze informatie weer te geven.

Een Subathon-timer instellen

Het opzetten van een Subathon op Twitch is vrij eenvoudig. Het enige dat je extra aan je stream hoeft toe te voegen, is een Subathon-timer. In deze tutorial zal ik de Subathon-timer gebruiken die in Streamelements is ingebouwd, maar er zijn andere opties, zoals streamtimer.io.

 1. Log in op uw Streamelements-dashboard of maak een account aan (het is gratis)
 2. Navigeer in het linkermenu naar Streaming Tools -> Overlays Gallery -> Widgets -> Stream Marathon Timer -> Create
 3. Klik op “Create new overlay” -> Doorgaan -> Geef je timer een naam -> Mijn overlay maken. Je ziet nu een browserbronlink die je kan kopiëren en toevoegen aan Streamlabs of OBS. Kopieer deze link.
 4. Open Streamlabs of OBS en voeg uw timer toe als browserbron. Je ziet de timer pas als je deze in Streamelements start.
 5. Ga terug naar Streamelements en navigeer naar Streaming Tools -> Mijn overlays -> Bewerk de Marathon Timer. Hier kunnen we de timer bewerken.
 6. Klik op de bewerkingspagina op de Marathon-widget in de linkerbovenhoek en klik vervolgens op instellingen voor het menu.
 7. Hier kan je de instellingen van je marathontimer bewerken.

  Timerinstellingen
  Initiële duur van de marathon – Dit is de initiële starttijd voor je subathon. Hoe lang de stream zou duren als niemand zou opdagen.

Maximale marathonduur – Dit is de maximale tijd waar uw marathontijd naartoe gaat.

Start/Reset Timer – Hier start je de timer wanneer je live gaat.

Voeg 60s toe – Dit voegt tijd toe aan je timer

De overige instellingen kunnen als standaard worden gelaten.

Instellingen voor gebeurtenistijd

Hier kun je kiezen hoeveel tijd elk evenement in je stream toevoegt aan de timer.
In een normale subathon worden alleen subs toegevoegd aan de timer, met deze timer kan je meer events gebruiken.

Je kunt tijd toevoegen voor subs, volgers, bits, tips en zelfs kijkers van een raid.

Als je geen tijd wilt toevoegen voor een bepaalde gebeurtenis, stel je deze gewoon in op nul.

Zodra je de timerinstellingen naar wens hebt ingesteld, is je timer nu klaar voor je stream. Wanneer je op Start Timer klikt, zie je deze in je stream verschijnen.


Ideeën voor je Subathon

Hieronder staan enkele ideeën om je Subathon tijdens de stream leuk te houden.

Beloningen

Je moet doelen stellen voor een bepaald aantal abonnees of bits die tijdens de stream worden gedoneerd. Zodra deze doelen zijn bereikt, volgen er beloningen voor de kijkers. Dit kan iets simpels zijn als een give-away.

Mix je inhoud

Omdat Subathons lange tijd meegaan, heb je meer ruimte om af te wisselen. We raden je aan om verschillende games te spelen waarin je publiek geïnteresseerd is en om wat Just chatten of reageren-secties aan de stream toe te voegen. Dit zorgt ervoor dat het niet saai wordt. Je kan ook eens een game met je kijkers spelen om de interactie nog te vergroten.

Stel uitdagingen in

Het is veel leuker om te zien hoe iemand een uitdaging in een game aangaat in plaats van ze gewoon te zien spelen. Als je bijvoorbeeld warzone streamt, kun je tijdens je stream suggesties voor drop zone of load out van je publiek aannemen en kijken of je kunt winnen met hun rare keuzes. Dit maakt de inhoud interessanter.


Wat is een capped subathon?

Een subathon met een limiet is wanneer er een limiet is aan hoe lang de stream doorgaat. Dit betekent dat er een limiet is aan hoe lang de stream kan duren, terwijl een onbeperkte subathon eindeloos kan doorgaan.


Wie deed de eerste subathon op Twitch?

Volgens een reddit-thread hield een streamer genaamd Boxbox de eerste Subathon op Twitch. Destijds behaalde hij meer dan 3000 subs, wat veel was in 2015.

Ludwigs Subathon

We zouden dit artikel niet te goeder trouw kunnen afmaken zonder de Ludwigs Subathon te noemen. Dit is waarschijnlijk de meest beruchte Subathon op Twitch. Ludwig heeft elk deel van zijn leven live gestreamd in een 31-daagse subathon. Gedurende die periode brak hij het record voor de meeste abonnees in een maand en trok meer dan $ 1,4 miljoen binnen die maand.

Ludwig had beloofd dat hij ongeveer 25% van het geld hield, waarbij 25% naar belastingen ging, 25% naar zijn mods en 25% naar goede doelen. Op de laatste dag van de Subathon werd alle opbrengst geschonken aan een goed doel.

Hoewel dit niet de langstlopende Subathon is, is het wel de meest populaire aangezien hij het meest gesubbed record brak tijdens de stream met meer dan 282.000 subs.


Uitsmijter

Nu weet je alles wat er te weten valt over subathons en kun je je eigen programma opzetten. Subathons zijn een geweldige manier om geld in je stream te krijgen. Zorg er wel voor dat je voorbereid bent op de lange uren en je stream voor een lange tijd kunt entertainen. Zorg ervoor dat je van tevoren reclame maakt en je volgers laat weten wat er gaat gebeuren.

Bron ~ “getonstream.com